facebook facebook
 
 
 
   
 
Архивно: Игрите, които скандализираха света
01.12.2016 | автор: Владимир Тодоров


В днешно време политиците и не особено образованите представители на медийното пространство обвиняват игрите за всичко. Рахит, изнасилване, (само)убийство, липса на социален живот, затъпяване… И нормално – това е новата изкупителна жертва за проблемите на нашето общество, която заема мястото на книгите, филмите и музиката.

През годините не едно и две заглавия успяха да разтърсят общественото пространство. Така че в този материал ще разгледаме именно онези игри, които скандализираха света – с или без основание - посредством своето съдържание…


Doom

Първият FPS шутър, който наистина грабна вниманието на обществото. От една страна – той положи основните на жанра, който познаваме днес. Но от друга – бе разпънат на кръст заради "демоничните изображения" в него. Не веднъж и два пъти е наричан „симулатор на масови убийства”.

Нещо повече - играта бе набедена за основен виновник при масовото убийство в Колумбайн, САЩ през 1999 г., когато учениците Ерик Харис и Дилън Клиболд, запалени играчи на Doom, застрелват 12 деца и един учител, раняват 21, след което се самоубиват. Според някои твърдения, които впоследствие се оказват неверни, Харис бил направил нива за Doom, които изглеждали като училището – уж в тях репетирал истинското клане.

Manhunt

Първата игра, забранена във Великобритания заради множеството садистични елементи в нея. Тук главният герой може да задушава противниците си с найлонови пликове, да забива ножове в лицето им, да разбива черепа им с бейзболни бухалки и т.н.

През 2004-та тази иначе уникална екшън/стелт игра бе използвана като оправдание за психопатската постъпка на 17-годишния Уорън Лебланк, който намушква и пребива до смърт с чук 14-годишно момче в парк в Англия. Впоследствие обаче – по време на делото – става ясно, че единственият човек, притежавал Manhunt в цялата ситуация, е жертвата, а Лебланк е действал изцяло по своя воля.

Custer's Revenge

Този платформър, предназначен за Atari 2600, ви поверява управлението на генерал Джордж Армстронг Къстър , останал в историята като символ на геноцида над коренното население на Америка.

В Custer’s Revenge той въоръжен с една огромна… ерекция. Целта тук е да избягвате вражеските индиански стрели, за да стигнете до другия край на екрана, където ви очаква гола американска туземка, вързана на стълб. За да спечелите точки, трябва да я… е, вие си знаете какво. Без значение дали е съгласна или не.

Порнография, сексизъм, изнасилване – всичко това в един пакет. Кой е позволил подобно нещо да излезе на пазара, остава мистерия. 

Mortal Kombat

Освен със страхотния си геймплей и поразителни довършващи удари, тази игра ще остане в историята и като едно от заглавията, довело до сформирането на Entertainment Software Rating Board (ESRB). Иначе казано - прословутата недържавна организация, чиято основна дейност е определянето на рейтингите на развлекателния софтуер в САЩ и Канада.

Resident Evil 5

Моля, зомбита-негри, моля!? Та това си е чист расизъм! Именно по този начин гръмнаха редица медии, когато Resident Evil 5 бе обявена за първи път. Разбира се – без никакво основание. Това е просто една игра, чието действие се развива в Африка и включва „черни”, а не „бели” зомбита. Целият аргумент против заглавието бе меко казано абсурден.

Grand Theft Auto: San Andreas

Две думи – „горещо кафе”. Противоречивата слава на поредицата като цяло е достатъчна. Но прословутият Hot Coffee мод, който отключва иначе недостъпната мини игра, в която главният герой Си Джей може да спи със своята приятелка, нажежава допълнително цялостната обстановка. 

Следват поредица от дела, изтегляне на играта от някои търговски мрежи, протести, промени в рейтинга и какво ли още не…

Carmageddon

На пръв поглед това е обикновена игра, в която се състезаваш с противникови автомобили в рамките на най-различни местности – град, мина, индустриален сектор. По пътя си обаче можеш не само да потрошиш останалите участници в надпреварата, но и да премачкаш пешеходците по пътя по особено зрелищен начин.

Очевидно последното не е по вкуса на всеки и Carmageddon е забранена в редица държави, включително Бразилия. Някои дори настояват вместо хора, експлодиращи като балон, пълен с кръв, да има зомбита или роботи.

Днес вече никой не обръща внимание, когато някой гази пешеходци в игрите.

Mass Effect

Разбрал-недоразбрал, евангелиският блогър Кевин Макълоу обвини Mass Effect в содомия. Причината – фактът, че Шепърд може да завърже романтична връзка с Kaidan Alenko, Ashley Williams, Liara T'Soni, а към края на играта – и да консумира отношенията си (макар че сексуалният акт не се изобразява по натрапчив начин).

И всичко това заради картинка, която показва бюстът на извънземна от играта.

Макълоу обаче побърза да се оплаче в своя блог, че “Mass Effect може кустомизирана по такъв начин, че играчът да содомизира каквото, когото и по какъвто начин си поиска”, а „виртуалното изнасилване е буквално на един клик разстояние”. В случая дори Джак Томпсън – прословутият анти-GTA настроен адвокат – заяви, че „човекът въобще няма представа за какво говори”.

През 2008-ма и журналистката Марта Маккълоу реши, че е крайно време да се изложи, и се появи в ефир с гръмкото заглавие „SE'XBOX?”. Според нея Mass Effect „не оставя нищо на въображението” и позволява на играчите „да правят нецензуриран по какъвто и да било начин секс” и дори да избират какво точно да вършат по време на акта. „Известната” журналистка дори прибягва до помощта на специализиралата психология Купър Лаурънс – двете заедно разнищват ролевата игра на BioWare, като междувременно имат наглостта да признаят, че дори не са я играли.

Впоследствие Лаурънс, след като наблюдава как геймър играе на Mass Effect в рамките на два часа и половина, променя позицията си (тук можем да прибавим дебилни изказвания от типа на това, че в RPG-то играем с човек, който избира колко жени да има) и заявява, че когато я поканили в предаването на Макълоу, й казали, че играта е откровено порнографска.

По-късно, когато Лаурънс издава новата си книга, множество читатели я оценяват с 1 от общо 5 звезди в Amazon.com, заявявайки, че не са чели написаното от нея, но някъде някой им бил казал, че книгата била тъпа.

Super Columbine Massacre RPG!

Създадена през 2005-та от Дани Ледон, тази игра пресъздава гореспоменатите трагични събития от 1999 в Колумбайн под формата на двуизмерна ролева игра.  В нея поемате управлението на Ерик Харис и Дилън Клиболд, като целта е да планирате и извършите училищното клане. По разбираеми причини играта не е посрещната положително.

Ледон обаче заявява, че не е търсил умишлено скандала и противоречието. Просто е искал да използва компютърната игра като посредник, чрез който да покаже какво е да си аутсайдер в гимназията. И наистина – играта предлага доста интересна перспектива върху престрелките – при това от коренно различна гледна точка.

Super Columbine Massacre RPG! проправя пътя на други (предимно инди) игри, които боравят с проблемни събития от реалния живот.

Postal

В Америка изразът „going postal” означава изблик на изключително силен и неконтролируем гняв, довеждащ до насилие над останалите (най-вече на работното място). Той води началото си от 1983-та година, през която работници от местната пощенска служба извършват истинско клане, избивайки наред мениджъри, колеги и полицаи.

Именно това вдъхновява Running With Scissors при направата на играта Postal. Сама по себе си тя не представлява нищо особено като геймплей. Нещата, които може да вършите в нея обаче, успяха да погнусят мнозина.

В Postal 2, която замени изометричната перспектива с триизмерна, насилието стана още по-силно изразено – можете да пребивате хора с лопати, да ги подпалвате, да ги събаряте на земята и да се изпикавате върху лицата им и какво ли още не.

Играта е забранена в няколко държави.


Разбира се с това списъкът на заглавията, скандализирали света, далеч не се изчерпва. Няма как да не споменем и Bully, Leisure Suit Larry, Call of Duty: Modern Warfare 2, Medal of Honor от 2010-та, Night Trap… Любимите ни игри често разпалват страстите по света и ще продължат да го правят, докато хората най-накрая не осъзнаят каква е реалната им функция. А именно – да забавляват и да ни карат да разпускаме, а не да ни стимулират да правим каквито и да било злодеяния. 

напиши коментар
 

229 мнения
профил »
d1s@s7eR каза на 26.11.2010, 16:20 ?. :

Искам да поздравя автора за интересната статия.
Между другото Postal 2 е култова игра. Не знам дали се сещате но едно от нещата в нея, заради което тя беше забранявана и оплювана бе един гей-бар в който имаше някакви англииски премиери (или някакви държавници, не си спомням точно).

167 мнения
профил »
3dwarman каза на 26.11.2010, 17:17 ?. :

Статията е добра ретроспекция на част от безумията и критиките отправяни към игрите. Имам само една забележка към автора. Абзаца за Mass Effect е объркан на 1-2 места. Купър Лаурънс е ту в мъжки род ту в женски. Моля за редакция.

40 мнения
профил »
Съселче каза на 26.11.2010, 17:41 ?. :

Страхотна статия! Перфектно показва какви коне с капаци са някои хора стане ли въпрос за игри.

142 мнения
профил »
Warpld каза на 26.11.2010, 18:00 ?. :
Редактиран на 26.11.2010, 18:01 ?.

Много добра тема :)!

Има още един куп заглавия в тази категория, а скандалът с hot coffee е най-малкият проблем около GTA, но като цяло супер идея да напишете такъв материал :).

Аз още помня как деветдесет и някоя четох за Doom във вестник Дума и заплахата, която играта представлява :D! Проблемът според мен идваше от това, че по това време в БНБ я имаше инсталирана на практически всеки компютър. То като се замисля, тя и голямата криза дойде '97-ма :D...

А картинката на Max Damage от Carmageddon извиква топли спомени у мен за щастливо газене на крави по IPX мрежа, опъната по кабел през терасата с приятелчетата от панелката. "Нямаше ни GSM-и, ни интернет..." Ех...

22 мнения
профил »
Oneel каза на 26.11.2010, 18:42 ?. :
Редактиран на 26.11.2010, 19:13 ?.

Оххх, омръзна ми от глупости и смехотворни неща, създадени от хора ,които не толкова се възмущават от игрите, а по скоро се опитват се да направят сензация и скандал на базата на нещо (не всички, но все пак).

1721 мнения
профил »
Sentry каза на 26.11.2010, 18:49 ?. :

И отново забравяме Splatterhouse или MDK :)

1220 мнения
профил »
vasito каза на 26.11.2010, 20:36 ?. :

Не съм съгласен за Manhunt. Отвратителна и болна игра....

1078 мнения
профил »
vanmx каза на 26.11.2010, 21:48 ?. :

На мен пък и двата Manhunt-а ми се сториха пълна простотия. Освен че е скучна и еднообразна, не видях в нея нищо чак толкова скандално в тази поредица

2188 мнения
профил »
iddqd каза на 26.11.2010, 22:13 ?. :
Редактиран на 26.11.2010, 22:14 ?.

Аз спрях да играя ДООМ 1 2 3 точно поради тези причини. В един момент осъзнах че психиката ми на подсъзнателно ниво е пълно с зомбита, черва, пентаграми, моторни резачки и яко кръвв. Параноята си беше казала думата от лутането из тези коридори на лабиринти и направо си дадох ясна сметка, че ако прдължа да си промивам мозака по този начин ще стана още по-голям психопат. Затова сега се почудих дали да непочна да игря симкс.

1721 мнения
профил »
Sentry каза на 26.11.2010, 22:40 ?. :

Симс е ултимативната игра за психопати...

601 мнения
профил »
Seigar -X- каза на 27.11.2010, 06:01 ?. :

Е Iddqd ти малко дете ли си, че така се лесно се впечатляваш от една игра?

761 мнения
профил »
Sabaka каза на 26.11.2010, 22:41 ?. :

Абе всичките игри са супер добри.То навсякъде има насилие.Айте отивам да щракам на Секс-бокса.

2188 мнения
профил »
iddqd каза на 26.11.2010, 22:55 ?. :

Добре бе мама му деба какво трябва да играя за да стана нормален? Цс ли?

761 мнения
профил »
Sabaka каза на 26.11.2010, 22:56 ?. :

Не ,Halo.

2188 мнения
профил »
iddqd каза на 26.11.2010, 23:41 ?. :

Е значи съм по-нормален от вас

805 мнения
профил »
Ajax fen каза на 29.11.2010, 09:48 ?. :

Пробвай с някоя стратегийка.-starcraft2 ,red alert 2,warcraft 3,Civilization V,Warhammer и т.н.

261 мнения
профил »
bo6kata каза на 01.12.2010, 18:22 ?. :

Абе в тия дни май само Super Mario можеш да играеш без да те сметнат за луд:)))

1641 мнения
профил »
=SpeC= каза на 27.11.2010, 00:36 ?. :

Не успяхте да се стърпите да не споменете CoD поне в една статия!!!

191 мнения
профил »
MartoG каза на 27.11.2010, 11:44 ?. :

Аз съм съгласен със статията. В този ред на мисли, се сещам за една игра - JFK. И ако ми кажете, че това е хубава игра .. пълна гавра с Kennedy. Даже не знам кой я е направил, ама трябва да се накаже ! :) а иначе и Splatterhouse определено има място в тази класация. :)

88 мнения
профил »
Pesho ™ каза на 27.11.2010, 12:36 ?. :

Traffic Software са я направили играта

2 мнения
профил »
Rais каза на 27.11.2010, 13:09 ?. :
Редактиран на 27.11.2010, 13:50 ?.

Пропуснали сте Chiller: http://www.somebits.com/~nelson/weblog-files/cent erimages/chiller.png


Впрочем, книгите и филмите са инспирирали далеч повече психопати, отколкото игрите. Чували ли сте са "The Collector"? Става въпрос за стопроцентов загубеняк, който колекционира пеперуди. Обаче един ден решава да отвлече и заключи момиче в къщатата си. Накрая пича успява да се справи с психозата си и нито я изнасилва, нито я убива, но за съжаление тя умира от пневмония. Каква поука са си взели психопатите от историята? "Защо да не я изнасилваш, измъчваш и убиеш? Тя така или иначе ще умре"

http://en.wikipedia.org/wiki/The_Collector#Associ ations_with_serial_killers

190 мнения
профил »
AngryGameCritik каза на 27.11.2010, 16:32 ?. :

Сексът продава

784 мнения
профил »
veluvian каза на 27.11.2010, 18:19 ?. :

Ех, Кармагедона навремето беше касапница, още помня ревовете на пешеходците. Въпреки това не ми е попречило досега да бъда внимателен шофьор на практика.

1565 мнения
профил »
n00b каза на 28.11.2010, 22:18 ?. :
Редактиран на 28.11.2010, 22:19 ?.

На някакви хора все са им виновни игрите за насилието и безотговорността наоколо. Хитлер, Наполеон и Сталин на каква конзола са играли, за да се помнят толкова години с войните си, в които са загинали десетки милиони военнослужещи и цивилни?

805 мнения
профил »
Ajax fen каза на 29.11.2010, 09:49 ?. :
Редактиран на 29.11.2010, 09:50 ?.

+1 щях да дам подобен пример

1565 мнения
профил »
n00b каза на 28.11.2010, 22:20 ?. :

А талибаните дали стават такива, защото се крият от тате Ахмед докато играят CS?

457 мнения
профил »
spark6665 каза на 30.11.2010, 01:37 ?. :

Тук вече ще трябва да те спра доста остро. Прочети малко повече за арабска култура и религиозно учение и тогава говори. Стига с тези американизирани изрази. Ако мислиш, че амерканци са '' по-добри '' от '' талибаните '' прочети пак. Или поне не слагай под общ знаменател.

1565 мнения
профил »
n00b каза на 30.11.2010, 11:46 ?. :

Спарки, да не си прочел някакъв друг пост, пък да си отговорил на моя?

Защото звучиш супер нелогично и не на място. Не сравнявам американци и талибани.

1641 мнения
профил »
=SpeC= каза на 01.12.2010, 09:49 ?. :

n00b надявам се разбираш че мюсюлманите от Арабия и тези талибани които се пишат за мюсюлмани не са едно и също???

108 мнения
профил »
The Stunna каза на 29.11.2010, 19:35 ?. :

Ехххх, Кармагедон една неумираща класика за мен!Спомням като малък я играх всеки ден във една компютърна зала до нас.И до днес я разцъквам от време на време още не ми е омръзнала.

70 мнения
профил »
Georgi Ivanov каза на 30.11.2010, 21:30 ?. :
Редактиран на 30.11.2010, 21:39 ?.

Carmageddon 2 каква физика имаше за времето си, просто да се чудиш. Един от любимите ми рейсъри.
А и относно за расизма в РЕ5. Не мога да ги разбера тези хора! Ако няма негри в игрите или филмите - расизъм. Ако ги трепеш - пак расизъм. Пак имаше подобен скандал и в Л4Д2 с инфектираните черни хора. И по темата сега, харесва ми и съм съгласен.

203 мнения
профил »
Fanatic каза на 02.12.2010, 22:16 ?. :

Мисля, че е крайно време да направят нова Carmageddon...Която да не е само за конзоли...и да не се свежда просто до неща, които могат да се правят и в GTA....

64 мнения
профил »
prone каза на 02.12.2016, 00:35 ?. :

каде забравяте THE PUNISHER
напиши коментар