facebook facebook
 
 
ИГРИ » Онлайн игри
 
   
 
Андромеда 5
Ревю | 01.05.2014 | автор: Диян Каролев


оценка:
Производител:
GameCloud Continental
Издател:
XS Software
Жанр:
Екшън
Платформа:
Онлайн игри
сайт на играта »

Вход в играта
Играй
безплатно

плюсове

Нечовешки увлекателна

Красива 3D графика

Не се заробвате на браузъра си

Онлайн елементът не се натрапва

минуси

Само онлайн, уви!

Браузър игрите и тези в Социалната мрежа рядко показват някаква форма на разчупено мислене – почти винаги се въртят около едни и същи фундаментални елементи, които рано или късно омръзват на всички, най-вече защото всяка успешно и различно заглавие от подобен тип бива последвано от орда негови клонинги. През годините станахме свидетели на хиляди градостроителни симулатори, походови стратегии, шарени фермерски „симулации“ и пъзели от типа „подреди по цветове в редичка“. Но такова нещо като Андромеда 5, честно, не бях виждал до момента!

Името подсказва, че действието ще да се развива в космоса. Главната страница на играта, ако не четете и не се поинтересувате, не казва какво ви очаква всъщност и с лека ръка можете да я отхвърлите като поредната браузър стратегия с мераци да бъде StarCraft. И ще сбъркате! Защото това заглавие не само, че е много далеч от популярната Blizzard-ска игра, но и веднъж проправило си път до вниманието ви, трудно се пуска. И така, да видим що за животно е Андромеда 5 всъщност и има ли почва в сърцата на родните геймъри?

Diablo с космически кораби, човече!

Признавам, първоначално се обърках – при регистрацията, играта ме запита за фракция, към която искам да се присъединя, след което учтиво ми предложи да си изтегля джитката и да си я цъкам директно от десктопа. След кратка проверка, установих няколко любопитни факта: че заглавието е изградено с Unity енджина, заради което е изцяло в 3D, и може да се играе на голяма палитра от браузъри и мобилни платформи. Но да се върнем на играта – след доволно кратко обучаващо интро, в което вашето космическо корабче, придружавано от някоя си Ария се учи да събира ресурси и да води битки на базово ниво, нейна милост бива отвлечена, а вие се озовавате в една от 20-те галактики в играта. В коя точно – зависи именно от вашата фракция, като горе-долу с това се изчерпва прякото влияние на този избор върху геймплея.

Оттук нататък изпълнявате „мисии“, които според мен са си чиста проба куестове, които ви награждават с ресурси, ин-гейм парички и някой и друг предмет, с който да си ъпгрейденете корабчето. Имате избор и просто да си обикаляте из галактиката, да взривявате други кораби и да трупате опит, ресурси и още предмети – накратко, Diablo в космоса! Управлението е удивително лесно, като е еднакво удобно както за феновете на стратегиите, така и за екшън маниаците – малкият ви междузвезден побойник може се контролира или с класическите за жанра кликове с мишката, или с комбинацията WASD (или стрелките на клавиатурата). Имате и възможност да приближите камерата, за да видите отблизо цялата тая прелест, която се случва на екрана, но не ви съветвам, понеже няма да имате достатъчно добър поглед върху околната среда и можете да изпуснете някой плаващ във вакуума ресурс.

И като заговорихме за ресурси

Противно на първоначалните ми очаквания, се оказа че въпросните минерали и химични елементи нямат функцията нито на парична единица, нито на материал за строеж на сгради. Те са общо девет, разпределени в три категории, или „нива“ според това колко често се намират. В зависимост от личните ви предпочитания по отношение на стила на игра, можете да ги използвате за ъпгрейд на различни части от кораба си, търговия или т.нар. „синтез“. В първия случай можете да си направите по-мощни амуниции за плазмените оръдия например, и да сеете разрушение с по-голяма лекота. Вторият е ясен – при скачване с произволна космическа станция (има по една във всяка галактика), отивате при търговеца и му шиткате всичкия товар срещу съответната сума звездни долари. Синтезът, виж, е по-интересен. В играта има оръжия и други подобрения, създаването на които изисква редки ресурси като деутерий и вода например, които най-лесно се добиват именно по този начин. Корабчето ви има и определена вместимост именувана „карго“, която когато се запълни на 100%, не позволява да събирате каквото и да е било повече, докато не освободите малко място. Синтезът е добър помощник и в такива ситуации, ако сте в средата на напрегната битка или просто не ви се разкарва до космическата станция точно в момента.

Авто... ъъъ, Космо-парк?

В света на Андромеда 5 има над 15 космически кораба, които можете да закупувате и подобрявате във всяка станция. Оръжията и ъпгрейдите от предишния ви звездолет се запазват, с единствената уговорка, че има два основни вида пушки – лазерни и плазмени и всяко междузвездно возило може да използва само един от тях. Вдигате и нива на опит, за които получавате точки/звездички, които разпределяте между умения в няколко категории, които веднъж отключени, се нареждат на специален „хотбар“ в долната част на екрана и се използват с клик върху тях или натискане на съответната цифра от 1 до 0. Има и пасивни такива, които увеличават процента щети, които нанасяте или ви дават определени отстъпки при пазаруване в космическите станции.

Андромеда 5 е едно различно от масата междузвездно приключение, което притежава част от именно онази искра, заради която не можем да спрем да цъкаме Diablo. Навява и спомени за стародревните 8-битови космически стрелялки и е идеалната игра, ако търсите нещо което да можете да разцъквате и в движение. РС Mania препоръчва с две високо вдигнати ръце! Хайде, аз изчезвам, че тъкмо отключих следващата галактика :)

  

 
системни изисквания
ОС: Windows XP SP2, 7, 8, Mac OS Snow Leopard 10.6; Видео: С поддръжка на DX9 Shader Model 2.0
напиши коментар
 

42 мнения
профил »
Jetero каза на 14.05.2014, 10:05 ?. :

Ако трябва да я определя с две думи.... скучновата и еднообразна. Тотална липса на крафтинг и някаква смислена икономика. Определено не е за 6 звезди...

5 мнения
профил »
marchela каза на 30.05.2015, 17:03 ?. :

http://www.hyperantivirus.com/?id=dMAYx1AAdffbdfE x

404 мнения
профил »
Revive_ каза на 02.06.2015, 14:30 ?. :

Играта е добра! Харесва ми....
Геймърите, моля, кажете още такъв тип игри...

1 мнения
профил »
origami99 каза на 17.01.2016, 10:53 ?. :

Интересно изглежда, малко мяза на незабравимата и за мен най-добра космическа онлайн игра - DarkOrbit =)
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Андромеда 5

Ревю:
Невероятно, но факт - масова онлайн стратегия с радваща окото визуална презентация и възможност за изкарване на пари

Превю:
Поставяме началото на една нова рубрика, в която ще ви запознаваме подробно с едни от най-готините браузър игри в момента. При това - безплатни!

новини:
Китайски баща, разстроен от времето, което 23-годишният му си прекарва в онлайн игри, реши да вземе нещата в свои ръце.
Заповядайте в новата рубрика на сайта ни, наречена Онлайн игри. В нея ще ви запознаваме с едни от най-готините браузър игри на небосклона.
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
World of Tanks 25
Sofia Wars 25
MMOG: Second Life 19
Интервю: Хановете 18
Nemexia - Еволюция 15
За новата рубрика „Онлайн игри” 15
Стратегия: Nemexia 14
Време за мъже: Lady Popular 13
Първи стъпки: Nemexia 13
Интервю: BGmafia 12